Младежите в Азия вече споделят не само работното пространство и

...
 Младежите в Азия вече споделят не само работното пространство и
Коментари Харесай

Пространствата за съжителство стават все по-популярни в Азия

 Младежите в Азия към този момент споделят освен работното пространство и превоза, само че и жилището си, демонстрира нов отчет на консултантската компания в региона на недвижимите имоти JLL, представен от онлайн изданието World Property Journal.
Младите азиатци живеят дружно в нова форма на споделено жилище, при което жителите му имат общи ползи и метод на живот.

Изследването демонстрира, че съжителството набира скорост в Азия, изключително на пазари като Хонконг и Китай, където достъпността на жилищата е проблем. Макар че шерването на апартамент е известно измежду работещите младежи и студентите в доста страни, особеното при пространствата за общуване е, че те се ръководят професионално, а не са плод на неофициални сделки.

Повечето компании акцентират общностните аспекти на услугата, които варират от уроци по йога, прожекции на филми, храна и безвъзмездни питиета до събития за основаване на контакти с посетител лектори и ателиета, отговарящи на съответните потребности на жителите.

“За хората, които са изключени от жилищния пазар, моделът на съжителството предлага налично жилище, отговарящо на потребностите им. Това е опция на оставането в фамилното жилище, шерването на апартамент чартърен или живота в заградени жилища “, споделя Денис Ма, началник на отдел „ Проучвания “в хонконгския клон на JLL. “Освен това общностните детайли, включени в множеството схеми за общуване, имат капацитета да подобрят цялостното благополучие на жителите “, добавя той.

В Хонконг съжителството към момента е нова самодейност, само че има от ден на ден притежатели и вложители, които трансформират жилищата или хотелите/стаите си за посетители в пространства за общуване от 2015 година насам. Тези пространства се намират най-вече в обичайни жилищни квартали и квартали наоколо до висши образователни заведения.

В континенталната част на Китай концепцията за общуване поражда с помощта на компанията YOU+ International Youth Community и на други оператори, които се появяват през 2012 година До края на 2016 година в страната има близо 90 сходни компании. Vanke Port Apartment, един от най-големите оператори в континенталната част на Китай, ръководи над 60 хиляди жилища. В същото време YOU+ дава отговор за 16 парцела, Mofang управлява към 15 хиляди жилища, ZiRoom ръководи седем парцела, а Coming Space – близо 10 хиляди

 

“Търсенето на пространства за общуване от младежи е голямо в континенталната част на Китай. Само в последните пет години имаше 43 млн. новозавършили студенти. Предвид високите цени на жилищата в огромните градове в страната, ще са им нужни най-малко три до пет години да задействат процеса по закупуване на лично жилище. Това значи, че доста от тях ще би трябвало да живеят чартърен или да търсят краткосрочни други възможности. Следователно съжителството несъмнено е прелъстителен вид “, споделя Джо Джоу, началник на отдел „ Проучвания “ в китайския клон на JLL.

Вдъхновени от появяването на пространствата за общуване, някои компании в Азия слагат работа и метод на живот под един покрив. В Индия да вземем за пример има четири стартъп компании, които са съсредоточени в съжителството в Гургаон, а други две се намират в Бангалор.

В Сингапур Aurum Investments влага в стартъпа за общуване Hmlet. В Пекин е основана стартъп компанията 5Lmeet, която уголемява активността си оттатък споделения заслон. Тя предлага на жителите отворено офис пространство, както и други улеснения като заведения за хранене, фитнес зала и пространство за образуване на събития.

Инвеститорите се насочват към пространствата за общуване

Стимулиран от бариерите пред закупуването на лично жилище и дефицита на жилища, пазарът на пространствата за общуване се оказва прелъстителен вид за вложители и притежатели на съществуващи парцели, изключително в хотелиерския бранш.

“Малките евтини и бутикови хотели са едни от първите парцели, превръщани в пространства за общуване поради сходния размер на стаите и опитните екипи, които ги ръководят. Превръщането на други парцели в пространства за общуване би трябвало да премине през юридически развой и обмисляне, което усилва времето и разноските “, споделя Джоу.

Според Ма „ различен фактор са трайността и поддръжката. Модерното обзавеждане в доста от жилищата за общуване ги прави привлекателни за клиентите. Дали тези споделени пространства могат да запазят очарованието си след няколко години, когато неизбежно ще се стигне до изхабяване, ще зависи и от това до каква степен фирмите оператори влагат в поддръжката им “, добавя анализаторът.
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР